Webmuseum Colf & Kolf
Click for large image

20081125_018.jpg

Aris Berkhout, 1958

Tekening van Aris Berkhout, gepubliceerd in De Telegraaf van woensdag 10 seotember 1958. Aris is hier 79 jaar.

Over Aris is geschreven:
Aris Berkhout uit Zuid-Scharwoude is 79 en van zijn zevende speelt hij kolf. 'Dat is het mooiste spel van de hele wereld', zeggen ze langs de Langendijk, 'want je speelt het vlak voor de tapkast.'

Als ik uit school kwam, vertelt Aris, sloop ik stilletjes in de kolfbaan van mijn oom en daar heb ik het geleerd. Hoeveel wedstrijden ik heb gewonnen, zou ik niet bij benadering kunnen zeggen, maar hier (en dan laat hij een gouden horloge zien met flonkerende stenen op de wijzerplaat) dit heb ik in 1926 gewonnen.

Aris heeft nog veel meer gewonnen: een klok, die 400 dagen zonder opwinden loopt, een tapijt, 10 stoelen, lepels en vorken van echt zilver... Bovendien een schemerlamp en een theeservies, waarvoor hij geen plaats meer had en die hij toen maar aan zijn zoon cadeau heeft gedaan.

Eigenlijk had Aris in bed moeten blijven, want hij heeft last van reumatiek, maar de nationale wedstrijden van de Nederlandse Kolfbond om de kampioenschappen 1958 in Noord-Scharwou's 'Concordia' van Cor en Sjaan Liefhebber, heeft hij niet willen verzuimen en daarom zit hij parmantig aan zijn sigaar zuigend op het podium en wijdt mij in de geheimen van het oeroude kolfspel in.

Tekening (vermoedelijk) gemaakt door G. Dekkers

Bron: archief kolfclub 'Utrecht St. Eloyen Gasthuis'


Webmuseum and Digital Archive Colf & Kolf © Koninklijke Nederlandsche Kolfbond | Koninklijke Nederlandse Golf Federatie