Webmuseum Colf & Kolf
Click for large image

img121a_.jpg

Bronzen colfslof Alkmaar

Bronzen colfslof voor een linkshandige speler. Deze slof bevat twee keer het ingeslagen stempel van de stad Alkmaar met het 'nieuwe wapen' (de enkele toren zoals vanaf begin 17e eeuw in gebruik) en tweemaal het ingeslagen stempel van een 'touwtjespringend meisje' dat de godin Fortuna voorstelt. Het 'touwtje' is een stuk zeil of doek, waarmee gesymboliseerd is dat de fortuin wispelturig is (met alle winden kan meewaaien). In Alkmaar bevindt zich een huis waar een tegel aanwezig is met dezelfde afbeelding van Fortuna (bron: Archeologisch Centrum, gemeente Alkmaar). Mogelijk was hier in het verleden een smederij gevestigd of heeft hier een pand gestaan waarin zich een smederij bevond.

We zien verder:
• Versiering op de hals met kleine kruisjes die tezamen twee grote kruizen vormen.
• Een lengte van ongeveer 10 cm (= redelijk lang).
• Het lijkt erop dat de slof met twee nagels aan de stok vastzat. De eerste nagel bovenop de hals en de tweede voor in de hals in het midden van het eerste kruis.

De slof is in september 2014 met een metaaldetector gevonden tussen Bergen en Egmond aan de Hoef in een gebied dat bekend staat om landophogingen met behulp van stadsvuil en stortgrond uit de stad Alkmaar. Onder de vele vondsten bevinden zich veel provinciale, koperen munten (zoals duiten), daterend van eind 16e tot eind 18e eeuw. Niet ver van de colfslof is ook een dubbel lakenlood aangetroffen (ca. 4 cm in diameter) met het "oude" wapen van Alkmaar, twee torens op elkaar, en het jaartal 1597.

Archeologisch Centrum, gemeente Alkmaar (schenking van de heer A.L. Oppenheimer in september 2014).

Bron: Louis Oppenheimer, Ramón van Wingerden


Webmuseum and Digital Archive Colf & Kolf © Koninklijke Nederlandsche Kolfbond | Koninklijke Nederlandse Golf Federatie